> Strona główna > Blog > RODZICE > Kulinarnie........
Highlight Highlight
>  Blog
Kulinarnie........
Data 13/09/2010 22:45 Author Ewelka
Drukuj Pdf RSS
Kochani polecam coś na smutne chłodne wieczory, my z Darkiem się zajadamy!!!! 

KLIK KLIK
BRZOSKWINIE ZAPIEKANE z kokosową kruszonką...

Składniki:
• 6 brzoskwiń
• cukier - około 1/3 szklanki

“Chrust kokosowy”, czyli kokosowa kruszonka:
• 50 g masła
• 1/4 szklanki mąki
• 2 łyżki cukru
• 3/4 szklanki wiórków kokosowych

Krem kokosowy:
• 150 ml mleka kokosowego
• 6 - 7 kosteczek białej czekolady

Przygotowanie:
    * Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Brzoskwinie umyć i osuszyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Pokroić na cząstki i włożyć do niedużego naczynia żaroodpornego. Posypać cukrem i przygotować kokosową kruszonkę: masło rozetrzeć palcami z mąką wymieszaną z cukrem, a następnie z wiórkami kokosowymi. Kruszonkę równomiernie rozsypać po brzoskwiniach. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 40 minut, aż kruszonka się zrumieni (uwaga: ja mniej więcej w połowie przewidzianego czasu, obniżyłam półkę w piekarniku, gdyż kokosowa posypka za szybko się rumieniła).
    * Przygotować krem kokosowy: mleko wlać do rondelka, zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez około 10 - 15 minut, aż mleko się zredukuje i zgęstnieje. Dodać białą czekoladę i mieszać aż się roztopi, odstawić z ognia.
    * Brzoskwinie podawać jeszcze gorące lub ciepłe. Polane kremem kokosowym, śmietanką lub jogurtem waniliowym. Można też podawać z lodami śmietankowymi.


Zamiast białej czekolady do kremu kokosowego można dać po prostu cukier (około 2 - 3 łyżek). Zapiekankę można też podać np. z lodami.

Palce lizać....


...
Tags - Del Tec Bli Spu Dig
slavo
zgadzam się, przepyszne Smile
14
Wrz
iwa
Hm,nie powiem wygląda nawet nawet apetyczniee.A ja właśnie upiekłam Kruszon z serem,ale spoko to tez wypróbuję.Pozdrawiam ,trzynajta się cieplutko ,bo pogoda wcale ,a wcale nas nie rozpieszczaaaaaaaaaa brrrrrrr.
14
Wrz
aza9
Wygląda pysznie SmileSmileSmile A ja w ten weekend piekłam ciasto marchewkowe,taką jakby tarte orzechową i skubańca... A teraz przymierzam się do prawdziwej tarty malinowo- borówkowej... Ale to wygląda ppppppppppppyssznieeeeeeeeeeeee Smile Na pewno spróbuję
Dzięki, Buziaki
14
Wrz
Ewelka
Iwa polecam z lodami pychotaaaaaa
15
Wrz
Ewelka
slavo dzięki....
15
Wrz
Ewelka
aza9 to też poprosimy i przepis, bo brzmi pysznie
15
Wrz
DorotaW
Faktycznie pychtoka zamieniłam brzoskwinie na sliwki i też się sprawdzaSmile))
20
Wrz
Ewelka
DorotaW wypróbujemy
27
Wrz
Archiwum
Nasze Galerie
Panel usera
Witaj Gość
IP: 18.225.55.198

Login
Hasło